Stølhet

Hva er stølhet?

 

Dersom du har smerter når du beveger deg og opplever stivhet og ømhet rundt en muskelgruppe er det stor sjanse for at du har blitt støl. Fenomenet stølhet kalles for muskulær hyperalgesi, som betyr unormalt økt smertefølelse. Dagens forskning tyder på at stølhet skyldes små rifter og blødninger i muskelfibrene og/eller bindevevet. Dette skyldes da sterke sammentrekninger i muskulaturen og kan sammenlignes med en slitasjeskade. På engelsk kalles det for delayed onset muscle soreness (DOMS). Stølheten kan vare mellom 1-7 dager og er normalt på sitt værste dag to og tre.  Det er riktig nok ikke noe farlig med å være støl, utenom at det er utrolig ubehagelig. 

Hva kommer stølhet fra? 

Det er fortsatt mye som er ukjent på hva som direkte fører til stølhet, men grunnen pleier som regel å inneholde minst en av disse punktene: 

  • Mukelbevegelse som er ukjent/uvant 
  • Musklene blir utsatt for stor belastning 
  • Trening/øvelsene du gjør er mer belastende enn vanlig 
  • Du belaster en muskel mens den er skadet og bruker støttemuskulatur for å kompansere 

Kan man trene når man er støl?

Selv om det kan være veldig slitsomt med støle muskler og ledd trenger du ikke å ta full stopp fra treningen. Det anbefales at du ikke direkte trener området du er støl i men heller ser etter andre muligheter for å holde deg aktiv. Er du for eksempel veldig støl i lårmuskelaturen er det ingen grunn til å ikke trene overkroppen.

Hvordan forebygge stølhet?

 

Det er mye man kan gjøre for å forbygge stølhet i en liten grad. Godt kosthold er en god start for at kroppen kan takle hardere og mer trening uten at stølheten vil kjennes like sterkt.  Aminosyrene Lysin, isolysin og valin er veldig viktige byggesteiner for muskelvekst og reparasjon, og kan være med på å forebygge effektene av stølheten. 

Stress, søvn og alder spiller også en rolle på hvordan muskulaturen din reagerer etter en intens treningsøkt eller løpetur. Det er viktig at du får nok søvn, helst åtte timer hver natt for at kroppen skal ha tid til den restitusjonen den trenger. Stresser du mye vil dette ha en negativ effekt på kroppens evne til å reparere seg selv. Med alder svekkes naturligvis kroppens evne til reparere seg selv og man kan oppleve at kroppen trenger lenger tid for å oppnå full restitusjon. 

Trener du regelmessig har du mindre sjanse til å bli støl siden stølhet kommer gjerne av uvante eller veldig belastende treningsøvelser. 

Generell oppvarming kan bidra til å minske sjansen for stølhet med at du får en god blordsirkulasjon i hele kroppen før treningsøkten. For eksempel gå/sykle eller jogge. 

Spesefikk oppvarming der du fokuserer på området du skal trene. Her starter du gjerne med lettere vekter og flere repetisjoner før du belaster deg videre med tyngre vekter. Dette er for å øke blodsirkulasjonen i den aktuelle muskelgruppen som skal belastes.  

Massasje i området du er støl i kan også være en fordel. Når du masserer området enten for hånd eller med massasjepistol øker du blodtilførselen til muskulaturen som blir massert. Massasjepistolen frigjør væsker og spenning i de dype musklene. Dette resulterer i forbedret blodsirkulasjon, som bidrar til raskere reparasjon av muskelvevet.  

Dersom du har lest vårt innlegg om stølhet og er interessert i en massasjepistol kan du benytte rabattkoden 'STØL' for 20% avslag. Trykk her for å se produkter.